3 дни до официалното откриване

В Земеделска професионална гимназия „Климент Аркадиевич Тимирязев“ – Сандански, в крак с модернизацията на професионалното образование, на 17 октомври 2014 години ще се открие Център за кариерно развитие и гражданско образование „Америка за България“. В изграждането му са инвестирани 150 000 лв., предоставени от фондация „Америка за България“, и 38 000 лв. собствено финансиране.
Очакванията са този център да се превърне в свързващо зно между реалния бизнес и лицата, търсещи работа. Преки бенефициенти ще са учители, ученици – настоящи и бъдещите. Дейностите ще засегнат пряко и една част от гражданите на общината, които ще имат достъп до услугите, предлагани от него и свързани със земеделието, туризма и хранителната промишленост. Косвени потребители ще бъдат родителите и друга част от гражданите на региона, които се занимават със земеделска дейност.
За целта периодично ще се организират подходящи специализирани мероприятия – семинари, тренинги, обучения, джоб-експо, срещи с експерти от Бюро по труда, Бизнес информационен и консултантски център Сандански и др. Ще се осигурява постоянна професионална консултация на бенефициентите. В съответствие с бъдещата дейност на центъра бяха реновирани шест кабинета, три хранилища и прилежащото им коридорно пространство, разположени на първия етаж в учебната сграда.
Това ще даде възможност едновременно да се провеждат учебни занятия и да функционира кариерният център. Ще се подобри качеството на образователния процес чрез повече практически и интерактивни занимания. Те ще бъдат насочени към учениците от професиите „Икономист“, „Озеленител“ и „Агроеколог“, които ще се обучават в модерна среда. Такива условия притежават малко училища в България.
Популяризирането на дейността на центъра и представянето му като добра практика ще даде възможност и на други професионални гимназии да изградят подобни центрове, а международното сътрудничество, което гимназията успешно осъществява, ще помогне опитът да бъде разпространен в партньорски страни. Ще бъде изучен техният опит в областта на професионалното ориентиране, консултиране и валидиране на компетентности и умения, придобити от неформално учене.
Кариерният център ще подпомогне утвърждаване домакинството на Международното състезание по екология „Земята – позната и непозната”, което към настоящия момент вече се провежда от три години в училището.
Работата на Центъра за кариерно развитие и гражданско образование „Америка за България“ ще включва, организирането и провеждането на джоб-експо, панаир на професиите, семинари за представяне на различни програми и проекти в областта на земеделието в сътрудничество с Бизнес Информационен и Консултантски Център- Сандански, семинар за продължаващо професионално развитие с ученици на гимназията, обучение за придобиване на умения, свързано с програмата за развитие на селските райони, насочено към земеделски производители, обучения за придобиване на нова квалификация, повишаване на квалификацията или част от професия в областта на земеделието, тренинги за работа в екип, повишаване на екипна ефективност, решаване на конфликти, преодоляване на комуникативни бариери, овладяване на агресията, работа в чужда среда, обучения и семинари по гражданско образование.

Центърът ще съдейства на млади селскостопански производители, завършили гимназията, да получат стартова помощ за разработване на проекти и да развият малки земеделски стопанства, както и да извършват дейности с повече ангажименти за агроекология и климата по отношение на земеделската земя. Същият ще се превърне в звено за трансфер на знания и действия по осведомяване за програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 година, като освен курсове и семинари ще провежда и индивидуални обучения.
Земеделската професионална гимназия гр. Сандански има дългогодишен и положителен опит в областта на професионалното обучение и кариерно ориентиране. От седем години се провежда Панаира на професиите на градския площад с участието на всички професии и специалности, застъпени в гимназията. От шест години функционират учебни компании към Джуниър Ачийвмънт България с различен предмет на дейност. През 2013-2014 учебна година бе регистрирана и функционираше учебна компания „Тийм Консулт“ АД с предмет на дейност кариерно консултиране, която ще продължи дейността си.
Във връзка с професионалната ориентация ежегодно учениците участват в националната инициатива „Мениджър за един ден“, Ден на ученическото самоуправление, национални състезания по професии от календара на МОН и в националната олимпиада по гражданско образование, като заемат призови места.

Публикувано в събития

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Архив

юли 2024
П В С Ч П С Н
« ное    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Категории