Среща с представители на Агенцията по заетостта

На 26 октомври 2061 година се проведе среща с представители на Агенцията по заетостта. В нея взеха участие ученици от 12 клас към Земеделска професионална гимназия. На организираното от Центъра за кариерно консултиране и гражданско образование „Америка за България“ и Агенцията по заетостта среща се представиха възможностите на Европейските служби по заетостта EURES и на дуалната система на обучение в Германия.

EURES (EURopean Employment Services, Eвропейски служби по заетостта) представлява мрежа за сътрудничество между обществените служби по заетост в страните от Европейското икономическо пространство (28-те страни-членки на Европейския Съюз/ЕС/, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн) и Конфедерация Швейцария. В мрежата са включени и партньорски организации – частни доставчици на услуги в сферата на заетостта, професионални съюзи, работодателски организации и др. Мрежата се координира от Европейската Комисия.

Мрежата EURES е създадена през 1993 г. с цел подпомагане мобилността на Европейските пазари на труда чрез оказване на необходимото съдействие на:
• търсещите работа лица, които желаят да работят в чужбина;
• работодателите, които желаят да наемат работници от чужбина;
• търсещите работа лица и работодателите в пограничните региони.

Услугите на EURES за гражданите и работодателите се изразяват в предоставяне на:
• информация от базите данни, публикувани в EURES портала (European job mobility portal);
• информация и консултации, предлагани от над 900 съветници на EURES от всички страни, членки на EURES.
Дуалното професионално обучение е част от образователната система в Германия и дава възможност успоредно с теоретичната подготовка по дадена професия да се придобият практически умения и опит на работното място.

Младежите работят 3-4 дни в седмицата в обучително предприятие (хотел, ресторант, фабрика, цех или др.) и 1-2 дни се обучават в професионално училище. В края на тригодишното обучение се полага изпит пред съответната професионална камара и се получава сертификат за придобиване на специалност, признат по цял свят.

Подкрепата, на която могат да разчитат кандидатите от страна на работодателите и германската държава, е за следните разходи:

– курс по немски език в страната по произход до достигане на ниво В1;

– пътуване до Германия за започване на практика;

– пътуване до Германия за започване на същинското обучение;

– курс по немски език в Германия по време на практиката и/или същинското обучение;

– едно пътуване годишно до България по време на учебната година;

– заплата от страна на работодателя;

– допълващо възнаграждение от страна на Федералната агенция по труда, до достигане на доход от 818 EUR/месец.

Всеки обучаем получава по време на практиката и същинското обучение заплата от работодателя си, която за практиката не може да е по-малка от 200 EUR, а за обучението се определя по тарифни договори за съответния бранш и провинция. За да имат българските граждани нормални условия на живот в Германия, Федералната агенция по труда ще допълва възнаграждението до 818 EUR на месец. Пример: Ако работодателят плаща на практиканта 200 EUR на месец, той ще получава допълнително по сметката си 618 EUR, така че месечният му нетен доход да е в размер на 818 EUR.

Публикувано в събития

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Архив

юни 2024
П В С Ч П С Н
« ное    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Категории