Образованието и бизнеса си подадоха ръка

На 20.03.2015 година в изградения Център за кариерно развитие и гражданско образование „Америка за България“ към Земеделска професионална гимназия „Климент Тимирязев“ се проведе среща между представители на работодателите в гр. Сандански и ученици от различни специалности. Тя бе реализирана като част от планираните дейности по проекта за изграждане на кариерния център в училището. Инициативата бе осъществена като Jobs Expo и се проведе в реновираната база на центъра в земеделската гимназия.

За участие бяха поканени представители на туризма – Мария Таушанова от Сдружение на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите и Светлана Нечева- представител на Паркх хотел „Пирин“, които беседваха с учениците от специалност „Селски туризъм“ и „Организация на туризма и свободното време“, с професия „Организатор на туристическа агентска дейност“.

В областта на  земеделието – Георги Кафтанов от сдружение „Югозапад 2013“ и д-р Александрова – ветеринарен лекар разговаряха с учениците от специалност „Агроекология“, професия “Акроеколог“.

В областта на счетоводните услуги- Райна Атанасова, собственик и управител на  счетоводна къща „АЛФАНЕТ“ споделяше с учениците от специалност „Земеделско стопанство“, професия „Икономист“ своите виждания за професията и изискванията си към своите служители.

В областта на хранително-вкусовата промишленост – Даниела Джогова от „Примо трейд“ и Георги Димов от „1 001 торти“, изнесоха лекция на ученици от специалност „ Контрол на качеството и безопасност на храни и напитки“, професия „Техник-технолог на качеството на храни и напитки“ и специалност „Производство на кулинарни изделия и напитки“ с професия „Готвач“.

Димитрина Ангелова – собственик на магазин „Далия“ разговаря за особеностите в цветарския бизнес с учениците от  специалност „Цветарство“, професия „Озеленител“.

В течение на срещата работодателите представиха различните възможности за реализация на кадрите от специалностите, за които се извършва обучение в земеделската гимназия. Те изразиха мнение, че всеки един специалист, дипломирал се в посочените по-горе специалности, може да си намери работа в различни направления на професионална реализация. Бяха посочени и основните възможности и предпоставки за реализиране на предприемачески инициативи.

За всички, които искат да се реализират като специалисти в трудови отношения, представителите на бизнеса посочиха основните изисквания за кандидатстването и заемането на длъжностите в предприятията, които ръководят. Бяха споделени основните моменти при изготвяне на документите за кандидатсване за работа, при явяване на интервю, както и необходимите лични и професионални качества и умения.

При завършване на срещата учениците запитаха работодателите дали е възможно да започнат работа през летния сезон, за да добият практически умения от реалната работна среда, какви са технологиите, които се използват, как трябва да реагират на изискванията и реакциите на клиентите, дали е възможно да се разработват нови продукти, за да се предложат на пазара, какви са основните трудности при реализирането на тези продукти и т.н.

След срещата учениците изказаха задоволство от ползите на проведената инициатива.

Публикувано в обучения, събития

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Архив

юли 2024
П В С Ч П С Н
« ное    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Категории