Дуална система на обучение в Германия

Тези възможности се предоставят от сътрудничеството на Агенцията по заетостта в България и Федералната агенция по труда към германското Министерство на труда и социалната политика. Чрез тези структури ще започне набирането на кандидати за участие в програмата “The Job of my Life” (MobiPro-EU), която има за цел да подпомогне, включително и финансово, общо 2 000 младежи от ЕС, които искат да започнат дуално професионално обучение в Германия. За да се възползват от тези възможности кандидатите трябва:
– да са на възраст между 18 и 27 години (т.е. в момента на подаването на заявлението за включване в програмата в началото на 2015 г. трябва да не сте навършили 28 години);
– да имат българско гражданство;
– да имат завършено средно образование;
– да живеят в рамките на ЕС, но да не живеят от повече от 3 месеца на територията на Германия.
Дуалното професионално обучение е част от образователната система в Германия и дава възможност успоредно с теоретичната подготовка по дадена професия да се придобият практически умения и опит на работното място.
Младежите работят 3-4 дни в седмицата в обучително предприятие (хотел, ресторант, фабрика, цех или др.) и 1-2 дни се обучават в професионално училище. В края на тригодишното обучение се полага изпит пред съответната професионална камара и се получава сертификат за придобиване на специалност, признат по цял свят.
Подкрепата, на която могат да разчитат кандидатите от страна на работодателите и германската държава, е за следните разходи:
– курс по немски език в страната по произход до достигане на ниво В1;
– пътуване до Германия за започване на практика;
– пътуване до Германия за започване на същинското обучение;
– курс по немски език в Германия по време на практиката и/или същинското обучение;
– едно пътуване годишно до България по време на учебната година;
– заплата от страна на работодателя;
– допълващо възнаграждение от страна на Федералната агенция по труда, до достигане на доход от 818 EUR/месец.

Всеки обучаем получава по време на практиката и същинското обучение заплата от работодателя си, която за практиката не може да е по-малка от 200 EUR, а за обучението се определя по тарифни договори за съответния бранш и провинция. За да имат българските граждани нормални условия на живот в Германия, Федералната агенция по труда ще допълва възнаграждението до 818 EUR на месец. Пример: Ако работодателят плаща на практиканта 200 EUR на месец, той ще получава допълнително по сметката си 618 EUR, така че месечният му нетен доход да е в размер на 818 EUR.
Обучаващите се по програмата младежи са осигурени за всички осигурителни рискове в Германия – здравно, пенсионно и за безработица.

Конкретните предложения за обучение ще бъдат публикувани в края на 2014 г. Кандидатите за включване в програмата ще бъдат уведомени с имейл, за да могат да направят своя избор на професия и предприятие, в което да се обучават.

Примерни професии, по които се очаква да има места за обучение:

хотелиерство и ресторантьорство (хотелиер, ресторантьор, готвач, специалист в ресторанти за бързо хранене);
хранително-вкусова промишленост (пекар, сладкар, технолог и др.);
строителство (специалист покриви, дърводелец, специалист климатична/санитарна/отоплителна техника, строител на пътища, специалист по бетон и стоманобетон, дърводелец/кофражист и др. );
технически специалности (електротехник, леяр-механик, мехатроник, индустриален механик, шлосер, стругар, фрезист и др.).
други – фризьор, болногледач, фитнес инструктор и др.

Кандидатите за участие в програмата „The Job of my Life” за 2015 г. могат да изпращат автобиография в EUROPASS формат на немски или английски език на електронната поща thejobofmylife2015@az.government.bg.

Публикувано в обучения

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Архив

юли 2024
П В С Ч П С Н
« ное    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Категории